• 14OCT
    web8

    Kedy je najlepšie začať?

    Zvládnem to?

    Mám sa najskôr nejako pripraviť?

    Od našich žiakov (ale aj nemenovanej inštruktorky v našom gyme) vieme, že väčšina ľudí s prvým kontaktom váha. Veríme, že niektorým z vás predstavenie priebehu prvej lekcie so skúsenosťami ostatných pomôže.

    Pred prvou lekciou…

    Účasť na prvej lekcii je ideálne si vopred dohodnúť (napríklad tu), napíšete email cez kontaktný formulár a dohodnete si skúšobnú lekciu zadarmo.

    Je tiež dobré si rovno vybrať konkrétny párovaný deň a čas lekcií, na ktoré by ste radi chodili aj v budúcnosti. Každá lekcia má svojich stálych študendov a je vhodné dochádzať v danom kalendárnom mesiaci vždy do rovnakej skupiny. Uľahčuje to výučbu, umožňuje individuálny prístup a stmeľuje kolektív.

    Na prvú lekciu nie je potrebná žiadna príprava, iba po rezervácii termínu skutočne doraziť. So sebou stačí vziať oblečenie, ktoré neobmedzujúce váš pohyb. Preferujeme cvičenie bez topánok, ale ak si nejaké vziať chcete, voľte minimalistické s tenkou a rovnou podrážkou.

    Nič vedieť nemusíte, všetko predvedieme a naučíme.

    V gyme vás privíta jeden z našich inštruktorov a ukáže, kde čo je, alebo uvidíte skupinku cvičiacich ľudí, ktorí vás radi nasmerujú. KB5 gymy sú minimalistické a atmosféra je veľmi priateľská. Prísť 10 minút vopred na prezlečenie a rozhliadnutie sa, stačí.

    web2

    Priebeh prvej lekcie

    Prvá lekcia je o zoznámení sa s inštruktorom, kolektívom, prostredím a naším prístupom k cvičeniu.

    Inštruktor sa vás na začiatku lekcie spýta, aké sú vaše očakávania, čo vás k nám privádza, aké máte ciele, aká je vaša športová minulosť a prípadné pohybové obmedzenia a pod. Nemalo by vás prekvapiť tykanie, ktoré vám na začiatku inštruktor ponúkne. V gyme si skrátka všetci bez rozdielu tykáme.

    Následne predstaví náš systém cvičenia a orientačný obsah tréningov na nasledujúcich niekoľko týždňov a mesiacov. Aké cviky využívame, čo je k nim potrebné zvládať, kam sa ideálne silovo dostať. Väčšina ľudí príde s telom stuhnutým a oslabeným zo sedenia na stoličke a z nedostatku pohybu.

     

    web7

     

    web4

    Prvá lekcia je fyzicky nenáročná, učíme sa základné pohyby a cviky na údržbu tela, aby sme postupne vybudovali dobré základy. V priebehu lekcie si všimnete, že každý študent cvičí niečo trochu iné. Niekto odpočíva, iný zdvíha činku, ďalší klikuje, zhybuje alebo drepuje. Inštruktor si postupne prejde všetkých študentov. Opraví, podporí, vysvetlí, naučí...

    Spočiatku venuje nováčikom viac času, neskôr trochu menej. Určitá miera samostatnosti je žiaduca.

    Učenie a osvojovanie techniky cvikov je kľúčom aj pre ďalšie lekcie. Nie je to o tom si jednorazovo zacvičiť, ale naučiť sa používať svoje telo a získať nástroje na jeho údržbu a posilnenie.

    web5

    Až po zvládnutí techniky prichádza zvyšovanie náročnosti. Pokiaľ sa vám zdá prvá lekcia príliš ľahká, stačí sa rozhliadnuť okolo seba a uvidíte, že to tak nebude navždy. Ciele sú nielen technické, ale aj silové. Zvládnuť 10 poctivých klikov, pritiahnuť sa k hrazde, ovládnuť s ťažkou kettlebell drep, deadlift, get up alebo swing.

    web3

    Stále si hovoríte, či…

    …je ten správny čas?

    Niektoré veci je lepšie neodkladať a urobiť prvý krok. Zdravý pohyb nie je voľbou, ale nutnosťou. Lekcie sú nastavené tak, aby v 60 minútach 2-3x týždenne obsiahli to najpotrebnejšie.

    …to zvládnete?

    Určite, obtiažnosť aj obsah tréningov nastavíme individuálne.

    …sa nemáte najskôr dostať do kondície?

    Nie, prečo? S kondíciou pomôžeme my. Každý nejako začínal. K nám chodia rôzne vekové kategórie, športovci aj úplní začiatočníci.

    Dôležité je urobiť prvý krok a konečne sa do toho pustiť.