• 1MAY
    lozenie title

    Keby tak existoval nejaký spôsob, ako sa stať silným, odolným a v kondícii, ktorý by si nevyžadoval v podstate nič - ani nutnosť učiť sa zložitú techniku, ani žiadne nástroje..
    Ale počkať! On predsa existuje!

    Lozenie/štvornožkovanie na zemi si postupne získava popularitu, no ani zďaleka takú ako by si zaslúžilo. Naviac, iba málokto využije potenciál, ktorý lozenie ponúka naozaj naplno.


    Pozor, to že lozenie nie je technicky zložité, neznamená, že loziť je jednoduché. Vezmime si bežného, možno aj rekreačne športujúceho človeka (občas behá, občas si zájde do "fitka") a nechajme ho liezť tým "najjednoduchším" spôsobom - kolenačky ako malé dieťa. Všetci alebo drvivá väčšina z nás, to zvládla dokonale ešte než sme sa naučili chodiť. Čo ale zväčša uvidíme? Naozaj ťažkopádny niekedy až robotický pohyb, neschopnosť správne synchronizovať pohyb rúk a nôh, neschopnosť udržať stabilný trup.. Je to až tragikomické, ako vedia byť niekedy "weekend warriors" zrazu na zemi bezradní.

    Lozenie, tak ako ho učíme u nás, vychádza z tzv. resetov systému Original Strength. Prečo "reset" a čo to znamená, ťa radi naučíme na našich špecializovaných seminároch venovaných systému OS. Popíšme si teraz, ako by malo v ideálnom prípade lozenie vypadať, ak chceme využiť maximum:

    •  hlava zodvihnutá nahor - oči sledujú okolie
    •  chrbát prirodzene zakrivený
    •  kontralaterálny pohyb - tzn. že vykračuje pravá ruka zároveň s ľavou nohou a naopak  
    •  telo sa nehúpa hore a dole alebo zo strany na stranu

     

     Správne držanie tela pri lození

    Obr.1 Ideálne držanie tela pri lození, ktoré podporuje reflexívnu stabilizáciu.

     

     

    Neideálne držanie tela pri lození

    Obr.2 Neideálne držanie tela.

     

    Zodvihnutá hlava? A čo neutrálna pozícia chrbta?!

    Čo je neutrálne držanie hlavy? Je to poloha hlavy "neutrálne" v jednej línii s chrbticou a to bez ohľadu na pozíciu, v ktorej je zbytok tela. Je takáto pozícia prirodzená? My (a múdrejší ľudia v OS) si myslíme že nie. Celé naše telo je napojené na hlavu a "nasleduje" to, čo robí hlava. Áno, môžeme sa to snažiť zmeniť, ale pohyb nebude nikdy tak silný a optimálny, ako keď budeme nasledovať dizajn, podľa ktorého fungujeme. Podobne sa k polohe hlavy staviame napríklad pri cvičení mŕtveho ťahu alebo kettlebell swingu - uprednostňujeme polohu v ľahkej extenzii pred tou neutrálnou – tak, aby držanie hlavy podporilo optimálne držanie tela. 

    Už je to jednoduché?

    Ak zvládneme lozenie v jeho najzákladenejšej forme s kolenami na zemi, samozrejme to nie je konečná. Progresií je celý rad.

    Napríklad:

    •  lozenie s kolenami nad zemou, s krátkymi krôčikmi
    •  leopardie lozenie - kolená nad zemou, dlhé kroky, kolenom až k lakťu stojnej ruky
    •  spider-man lozenie - kolená nad zemou, ešte dlhší krok, koleno z vonkajšej strany stojnej ruky
    •  lozenie z kopca, do kopca, zaťažené lozenie

    Experimentovať sa dá s rýchlosťou, smerom atď. Samostatnou kapitolou je potom lozenie s nestabilným objektom umiestneným v driekovej oblasti chrbta. Táto forma naozaj preverí tvoju stabilitu trupu. Zopár príkladov nájdeš v priloženom videu.

    Ako začať, kedy, koľkokrát týždenne, kedy zaradiť ťažší variant?

    Programming lozenia je pomerne jednoduchý - venuj mu každý deň 10 minút. Začni s najzákladanejšou formou. Sústreď sa na to, aby si dodržal všetky body ideálneho lozenia uvedené vyššie. Ak budeš schopný loziť celých 10 minút bez problémov, je čas zaradiť ďalšiu progresiu. A opäť sa tomu venuj 10 minút každý deň.

    Za pár týždňov budeš milo prekvapený/á, ako tvoje telo na tento "tréning" reaguje.